Inredning på 15 kvadratmeter

Hur skulle Ernest Kirschsteiger inrett sin friggebod? Det är lätt att ha sina aningar då Ernest har en karaktäristisk inredningsstil. Med exempelvis 15 m² friggebod kan man göra mycket. Till att börja med så är golv, väggar och även tak sådana ytor som i sig är inredniningsbara. Här är det möjligt att experimentera i det oändliga med färger och mönster. Denna typ av inredning utgör fundamentet till den vidare inredningen. Det är viktigt att vara noggrann i planeringen vid inledningsstadiet. Det är lätt att byta gardiner men desto mer omständigt att måla om väggarna om man upptäcker att man valt fel färg! Det är också viktigt att den grundläggande inredningen är väl genomtänkt så att den verkligen matchar med den vidare inredningen.

Vad gäller ljusinsläpp i friggeboden så är det bra att fundera kring det redan i byggandet. Vill man ha in extra mycket ljus så kan man till exempel ha ett fönster på kortsidan och varsitt på långsidorna. Dessutom kan man ha fönsterglas i ytterdörren. Vidare är det såklart viktigt att välja ljusa färger. Det är också möjligt att kombinera ljus med varma färger i en välbalanserad kontrast. Färger är oerhört viktigt för trivseln, men kanske allra viktigast att inte ljuset stryps. Det finns en anledning till att det finns ljusterapi inom psykiatrin! Människan mår bra av ljus - vilket förmodligen är ett fysiologiskt behov. Till exempel bör man väl kanske undvika att undvika inreda friggeboden helt i svart om ljusinsläppet är minimalt. Det är bara ett råd även om mångas tycke och smak givetvis varierar. Det viktigaste är att den som inreder verkligen känner efter om trivsamheten uppstår.

Inredningen i friggeboden kan också syfta till att ha en praktisk funktion. Om friggeboden är tänkt att användas som gäststuga så kan det exempelvis vara ide att inreda med en bäddsoffa. 15 m² fyller man nämligen ganska fort, så därför är det bra att spara på ytorna så mycket som möjligt. En bäddsoffa har således en mycket god praktisk funktion. Men vilken övergripande funktion friggeboden ska ha kan ju givetvis variera. Ponera att någon väljer att använda sin friggebod som butikslokal. Då är det kanske viktigt att inreda med syfte att förvaringsutrymmena ska vara optimala. Kanske behövs det många hyllor att ställa eventuella varor på. Det är med andra ord inte fel att tänka praktiskt kring inredningen.

Grönt är skönt. Glöm inte att växter och blommar ger ifrån sig syre och är alltså bra för mänskligt välmående förutsatt att man inte är allergisk. Grönt är skönt heter det ju också. Med växter och blommor är det möjligt att göra förtjusande arrangemang som kan smälta in i inredningen - eller snarare utgöra en del av inredningen. Väljer man dessutom att inte inreda friggeboden med alltför mycket möbler kan den användas som växthus eller snarare ett orangeri. Om du har känsliga växter som du vill övervintra till nästa vår och sommar kan en uppvärmd friggebod komma väl till pass.

Ett lite extremeare tema för inredningen av din friggebod är att försäka återskapa ett flådigt casino i Monte Carlo, men i miniatyr. Då kan man sätta in Black Jack- och Roulette-bord samt kanske en gratis Jack Vegas-maskin. Med lite fantasi kan man göra nästan vad som helst i inredningväg. Det är bara fantasin och pengarna som sätter begränsningarna.