Vårda din friggebod

En friggebod är ju faktiskt att betrakta som ett mindre hus. Det innebär att det krävs vårdande insatser. Friggebodens utvändiga målarfärg kanske flagnar med tiden, bristande tätningar kanske medför att värmen sipprar ur friggeboden. Eller kanske har taket inte kunnat stå emot väder och vind så att det plötsligt har börjat regna in. Listan på potentiella åtgärder kan göras lång och det kan vara nödvändigt att anlita en byggnads- eller målerihantverkare för att åtgärda bristerna. Vad som är viktigt för ägaren av friggeboden är att ständigt underhålla den – dels för värdets skull och dels för att inte få alltför mycket jobb på en gång, vilket är risken om man låter det gå alltför lång tid mellan varven.

Att hela tiden ligga steget före är A och O. Dessutom anser många att det är kul att åtgärda sådant som bör åtgärdas med den egna friggeboden. Det håller en sysselsatt och man utvecklar förmodligen sin händighet. Det går ju givetvis att anlita proffs för att ordna diverse med friggeboden. En annan fördel är att många har rätt till ROT-avdraget, vilket innebär en skattereduktion på 50% av arbetskostnaden upp till 100 000 kronor per år. Och det är inte troligt att man lägger ner 100 000 kronor om året på att vårda sin friggebod. Så det finns alltså gott om spelrum om man har andra åtaganden som man vill utnyttja ROT-avdraget till.

Det är mycket viktigt att tänka på att inte åtgärda något som man är osäker på hur det ska åtgärdas. Vet man till exempel inte hur man bäst lagar ett tak så bör man anlita en kunnig person. Man vill ju inte riskera att göra ett dåligt jobb eller ännu värre - framhäva skadan mer snarare än att åtgärda den.